Het neefje van Mahmoud

“Barbara, heb je – eh, gekijk? Zien film?”
Ik knik, ik heb de film gezien. “En ik moest heel erg huilen,” voeg ik eraan toe.
Ik zat met mijn man op de bank te kijken, we moesten allebei huilen.

Mahmoud knikt, de vrijdag voor de tv-uitzending had hij de film gezien in een zaal in Amsterdam.
Iedereen in de zaal moest huilen. “Moeilijk,” zegt Mahmoud, “Mooi en moeilijk.”

De IKON heeft in de serie mensjesrechten een documentaire gemaakt over Tareq, het neefje van mijn cursist Mahmoud. Tareq vlucht met zijn oom en familie uit het oorlogsland Syrie. Hij laat zijn ouders, zusje en broertje achter. Hij woont nu al een jaar bij zijn oom Mahmoud en zijn gezin in Stolwijk. Tareq gaat er naar school. Hij bouwt een leven op, met het grote verdriet dat zijn ouders nog in Syrië zijn.
Een aangrijpende documentaire, die je niet met droge ogen kan zien.

“Ik wil niet kijken in de klas,” zegt Mahmoud. “Dat is moeilijke.”
En als ik eerlijk ben, wil ik dat zelf ook niet. Ik denk dat ik ook een tweede keer mijn tranen niet zal kunnen bedwingen.
Maar kijken jullie vooral naar deze film, hij duurt ongeveer 20 minuten en is het kijken meer dan waard.

Mensjesrechten – Een jaar zonder mijn ouders

 

Het neefje van Mahmoud
Getagd op: