Papa gaat naar school!

Hij liep op dinsdagavond de bibliotheek in, hij wilde taallessen.
“Ik wil Nederlands leren,” vertelde hij, “Ik moet.” Hij liet een brief zien van DUO, “ik moet inburgeren, maar ik heb geen geld. Ik mag niet lenen.”

Het is moeilijk een gemotiveerde man de deur te wijzen, maar de lessen in de bibliotheek worden gegeven door vrijwilligers, TOP-vrijwilligers, maar een vrijwilliger is geen NT2-docent en een vrijwilliger geeft geen inburgeringscursus.
Ik vertelde hem dat hij ook met schulden wel mag lenen bij DUO, hij kan immers de school niet zelf betalen. Met onze stagiaire bekeek hij de website Blik op Werk en geheel zonder mijn bemoeienis kwamen ze uit bij het taalinstituut waar ik op vrijdagochtend de intakes houd.

Vanmorgen zat hij al tegenover mij. Hij was ruim een kwartier te vroeg. “Dank u wel, Mevrouw Barbara”, zei hij, nog voor ik wat gedaan had. “Dank u wel dat u mij wilt helpen.”
We hadden een leuk gesprek, hij liet zien dat hij al behoorlijk taalvaardig was en we praatten over de cursus en de procedure. Hij kon nog steeds niet geloven dat we een lening konden aanvragen. Ik legde uit dat hij geen geld kreeg, dat het geld rechtstreeks aan de school betaald wordt. Zijn ogen stonden hoopvol, maar nog niet gerustgesteld. Hij had de afgelopen twee jaar overal aangeklopt, maar elke hulpverlener vertelde hem dat hij geen leningen aan kon gaan en dus zelf de school moest betalen. “U bent vluchteling,” legde ik hem uit, “als u binnen de gestelde termijn je examens haalt, wordt de lening omgezet in een gift.” “Ook voor mij?” “Ja. Ook voor u.”

Hij keek me nog steeds twijfelend aan. Ik belde met DUO. “Wij zullen de lening niet tegenhouden,” sprak de medewerker duidelijk. Ik stak mijn duim op.
Toen ik opgehangen had vroeg ik of hij het gehoord had. “Mevrouw Barbara, jij bent een engel!” sprak een stralende man. Hij pakte mijn hand vast. “Een engel! Dank u wel mevrouw Barbara.”

“Mijn kinderen komen dit weekeinde! Ik ga straks mijn kinderen ophalen en dan kan ik zeggen: Papa gaat naar school!”

Papa gaat naar school!
Getagd op:                

Eén gedachte over “Papa gaat naar school!

Reacties zijn gesloten.